Choď na obsah Choď na menu
 


Hokej

Hokej
je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane - brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 hráčov a dvaja brankári.
Najvyšší úrad, ktorý združuje národné hokejové federácie a organizuje hokejové turnaje je Medzinárodná hokejová federácia. Jej súčasťou je 66 hokejových federácii.
 Hokej je populárny najmä v štátoch severnej Ameriky, v Kanade a Spojených štátoch, v severnej Európe a v bývalomvýchodnom bloku. V rámci ľadového hokeja sa ustálil pojem "silná sedmička", ktorý predstavuje sedem najväčších hokejových štátov, ktoré získavajú najčastejšie medaily na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji. Do silnej sedmičky patria hokejové výbery tímov Kanady, Spojených štátov, Švédska, Fínska, Slovenska, Ruska a Česka
 Hrá sa 3 x 20 min. čistého času s 15 min. prestavkami.V prípade rovnakého skóre sa na väčších podujatiach pridáva predĺženie, ktoré môže končiť po stanovenom počte minút, alebo po strelení gólu do brány súpera. Na majstrovských turnajoch a v európskych ligách sa v prípade rovnakého skóre rozhoduje tiež pomocou individuálnych útokov(samostatných nájazdov).